REGICOR - Estudiant les malalties del cor i els seus factors de risc des del 1978


Aplicacions clíniques << Tornar a la llista

Taules de risc coronari a 10 anys COMVIH-COR. Adaptació de les Taules de Framingham a les característiques de la població espanyola amb VIH

Investigadors de REGICOR desenvolupen en col.laboració amb el grup COMVIH d'investigadors d'VIH un calibratge de la funció de Framingham per a pacients amb infecció VIH.

Investigadors de REGICOR desenvolupen en col.laboració amb el grup COMVIH d'investigadors d'VIH un calibratge de la funció de Framingham per a pacients amb infecció VIH*.

Amb l'adveniment dels tractaments antiretrovirals, l'esperança de vida dels pacients amb VIH ha augmentat moltíssim al cronificar-se la infecció. Però sembla que aquests pacients adquireixen major risc cardiovascular que la població general. Amb dades preliminars properes a publicar-se del registre VIH de l'Hospital del Mar i l'experiència dels investigadors de l'estudi REGICOR, que ja va adaptar la funció de risc de Framingham a la població general de Girona, s'han preparat unes taules de risc que tenen en compte la infecció per VIH. A igualtat de factors de risc cardiovascular, els pacients tenen un 70% més de risc aproximadament que la població general de desenvolupar un infart o una angina de pit a 10 anys.

Amb les noves taules es pot individualitzar i personalizar la prevenció cardiovascular en aquests pacients amb VIH. En breu també estaran disponibles apps per a IOs i Android que permetran el càlcul en tablets i telèfons mòbils.

El risc dels pacients, que guia l'esforç preventiu dels especialistes i d'atenció primària és de risc baix (<5% a 10 anys), risc intermig/moderat (5-9,9% de risc a 10 anys), risc alt (10-14,9% de risc a 10 anys) i risc molt alt (15% o més risc a 10 anys).

*Vicente Estrada et al. A Calibration of the Framingham Coronary Risk Function Adapted to the Characteristics of Spanish HIV-infected Patients.PE15/21. 15th European AIDS Conference. October 21-24, 2015. Barcelona, Spain. Disponible a: http://www.abstractstosubmit.com/eacs2015/eposter/

Les taules poden descarregar-se amb les explicacions i instruccions d'ús corresponents. Pot també ampliar informació contactant amb els Drs. Jaume Marrugat (jmarrugat@imim.es) i Hernando Knobel (hknobel@parcdesalutmar.cat).

Una iniciativa de