REGICOR - Estudiant les malalties del cor i els seus factors de risc des del 1978


Recull de Diades de Sant Jordi a REGICOR

2010  

2011

 ►2012  

2013  

2014  

2015  

2016  

2017  

2018

L'etern retorn d'una poesía quàntica, Jaume Pons Alorda

25/abril/2018

Jaume C. Pons Alorda (Caimari, Mallorca, 1984) és autor, entre altres títols de poesia, de la trilogia Tots els sepulcres (LaBreu) i de Cala foc als ossos (Terrícola). Com a narrador, ha destacat per la novel·la Faula (Lleonard Muntaner) i el dietari de rodatge Apocalipsi uuuuuuuuaaaaaaa (Comanegra), fet a partir del seguiment del rodatge del film Història de la meva mort d'Albert Serra. També ha format part dels reculls antològics La recerca del flamenc (LaBreu), Punts de fuga (Males Herbes), Gira Barcelona (Comanegra), Agropower (AdiA), Sangassa (AdiA), Estats alterats de la ment (Males Herbes) i Generació Horiginal (LaBreu). La seva monumental traducció de Fulles d'herba de Walt Whitman li va valdre els premis Cavall Verd i Serra d'Or, i ha versionat al català actual l'Arbre exemplifical de Ramon Llull. Mentre segueix prodigant-se en recitals, xous, performances, classes i actes públics de tota mena amb la seva vitalitat eufòrica i incontinent, èpica i majestàtica, treballa, actualment en un llibre de contes, Escola d'energia, i una novel·la, La festa de matances, i és amb ERA (La Breu Edicions, 2018), i la poesia de carn ferida, carnús i humitats extremes que ens fa esclatar davant dels ulls amb un efecte de purulència alhora morbosa, mòrbida i vitalista, que ens ofereix, ara, als seus 33, com una victòria, la seva crucifixió espiritual.

Un dia tornaré a Koundara, Montserrat Salvador Martínez

21/abril/2017

Montserrat Salvador i Martínez (Barcelona, 1951) va estudiar Antropologia Cultural i en acabar la carrera va marxar per conèixer una mica l'Àfrica. Aquesta mica van ser gairebé dos anys (1984-1986) entre Mali i Guinea Conakry. Des d'aleshores ha anat a l'Àfrica Occidental sempre que ha pogut -tot i que poc, pel seu gust-. Actualment, roman vinculada a un baobab que hi ha a Sant Cugat del Vallès i està decidida a tornar qualsevol dia a Guinea Conakry per reprendre la seva particular recerca etnogràfica.

L'autora va conviure amb els fulbé a Massina (Mali) perquè volia aprendre la llengua fulfuldé.

Amb un equip de veterinaris locals es va desplaçar fins al llac Debó, al delta interior del riu Níger, on es va topar amb les calamitats provocades per anys de persistent sequera.

Al Fouta Djallon (Guinea Conakry) un comissari de policia la va considerar sospitosa d'espionatge.

Al Badiar (també a Guinea) la seva vida va canviar de rumb, segurament perquè l'atzar es va confabular amb el destí.

Un dia tornaré a Koundara (Nova Casa Editorial, 2016), es va començar a escriure fa anys, com a resposta a la curiositat de les filles de l'autora quan van tenir l'edat de preguntar el perquè de tot plegat. És per això que s'hi narren fets viscuts tan reals com totes les persones que hi surten, sense excepcions.

Pujar

Sis mesos i un dia (diari de presó). Un bocí d'història, Joaquim Delclós

22/abril/2016

Joaquim Delcòs i Urgell va néixer a Barcelona el 23 d'agost de 1945. Ha dedicat la seva vida professional a la Cardiologia i a la Cirurgia Cardíaca. Els serveis com a metge els ha desenvolupat preferentment en l'Hospital del Mar de Barcelona. La seva dedicació principal ha estat el món de l'estimulació cardíaca, amb més de 5000 marcapassos implantats.

Com a escriptor va fer els seus primers passos quan va descobrir un llegat documental del seu avi, en Joaquim Delclòs i Dolç, un diari que va escriure al llarg dels sis mesos i un dia de reclusió que va passar a la presó Model de Barcelona, imposats en un consell de guerra arran de la publicació del poema L'allau, que es va publicar en el número extraordinari de La Tralla dedicat a l'onze de setembre de 1922.

El llibre porta per títol Sis mesos i un dia (diari de presó) (La Desclosa Editorial, 2015). En Joaquim Delclòs i Urgell, ha preparat l'actual edició amb gran cura, sense estalviar esforços per il·lustrar les anotacions curtes i esquemàtiques amb comentaris, basats en recerques arxivístiques, per contextualitzar els fets i explicar el "qui és qui" dels personatges que el dietari esmenta. Posteriorment l'autor ha fet una primera incursió al gènere de la novel·la.

Pujar

Ambre, Jordi Carbonell Abelló

24/abril/2015

Jordi Carbonell Abelló amb més de 30 anys d'experiència, és un referent en el camp de les malalties cròniques i el dolor crònic. Actualment, dirigeix la Unitat d'Artritis i la Unitat de Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica del Parc de Salut MAR, també és professor associat de Reumatologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. S'inicia com a novel·lista amb l'obra Ambre (Ed. Amazon.es, 2013), que és la reflexió d'un home que viu a la ciutat aïllat del que l'envolta, no se n'adona, i finalment es perd dins la seva ment.

Pujar

El primer llibre que et dona les eines per estimular "el sistema immunològic" a través de la cuina afrodisíaca, Gavina Ibern

24/abril/2014

Mª Pilar Ibern García, coneguda més bé com a Gavina, neix el 1964 a Mataró. El 1983 s'endinsa en el món de l'higienisme, el naturisme i la seva filosofia de vida. Descobreix la capacitat medicinal dels aliments guarint-se a sí mateixa.

Els seus estudis artístics l'influenciaren molt a la manera que enfocaria més tard el seu talent creatiu a la cuina. Començà, doncs, amb únicament 20 anys, a dedicar-se plenament i professionalment a l'art gastronòmic. És a partir d'aquí que difongué l'alimentació vegetariana en els seus tallers, seminaris, articles i publicacions en diferents indrets del país.

Difon el seu amor per la cuina en diversos mitjans de comunicació: radio, premsa, televisió... En l'actualitat col·labora amb la revista Cuerpo y mente en l'article estrella del mes. També dedica temps i energia en el servei de càtering creatiu Naturalment Exquisit, que dóna la possibilitat d'oferir deliciosos àpats per a grups, festes i trobades en què s'agraeix un menú saludable i creatiu.

S'ha de dir, però, que on més podem veure aquesta capacitat de despertar les ganes de posar-se a cuinar, sentir aquest amor que plasma en les seves receptes, i aprendre de la seva saviesa gastronòmica, creativa i saludable, és en les seves classes de cuina, donades a diferents indrets de Catalunya (Barcelona, Ocata, Alella i Vic). És professora habitual dels tallers de cuina saludable del Centre Cívic Fort Pienc i realitza mensualment assessoraments nutricionals holístics a Castellbisbal així com col·laboradora habitual d'esdeveniments com la Fira Internacional BioCultura, la Fira EcoReus o el Congrés d'Alimentació Conscient, entre altres.

La Gavina ens va presentar el seu llibre Las 69 recetas más afrodísiacas de la cocina vegetariana (Ed. Dofins, 2010). Té publicats 4 llibres més on recull tot el seu coneixement i el transmet a través de les seves receptes. En 3 ocasions ha estat guardonada amb el prestigiós premi Gourmand.

Pujar

Mentre hi hagi llum, tragèdia al Nanga Parbat, Eduard Sallent

23/abril/2013

Eduard Sallent (Els Hostalets de Balenyà -Barcelona-, 1971). Ben aviat s'inicià en la muntanya de la mà del seu pare. Als setze anys realitza les seves primeres escalades i ascensions als Pirineus i Montserrat. Segueixen els Alps (Corredor Jager al Mont Blanc de Tacul, Cervino, Mont Blanc a l'Hivern amb esquís), els Andes (el pic sud de l'Huayna Potosí per la via dels francesos, l'Alpamayo Chico i el Gran Condoriri per la cara sud, Cotopaxi) i finalment l'Himàlaia, on escala el Nanga Parbat, l'any 1997, i intenta l'Ama Dablam l'any 2001. A l'estiu del 2002 realitza una escalada de l'Eiger per l'aresta Mittellegi.

L'autor té publicats quatre llibres de literatura de muntanya. El primer, el més conegut i el que vingué a presentar al REGICOR és Mentre hi hagi llum. Tragèdia al Nanga Parbat (Ed. Desnivel), publicat per primera vegada l'any 2002.

Pujar

Petita història de Sant Jordi, Pilarín Bayés

26/abril/2012

Neix a Vic el 1941, en ple franquisme. Estudia a la Facultat de Belles Arts de Barcelona i allí la descobreix la pedagoga Marta Mata, que la introdueix en el món professional.

L'any 1964 publica el seu primer conte per a nens, a l'Editorial la Galera, El meu pardal i comença a col·laborar amb la revista Cavall Fort. Des de l'inici fins ara la Pilarín ha publicat més de 920 llibres, alguns traduïts a vuit idiomes. Ha col·laborat en innombrables publicacions, exposicions d'obra original, i els seus dibuixos s'han aplicat a tot tipus de suports i formats. Ens ve a presentar al REGICOR la seva Petita història de Sant Jordi (Ed. Mediterrània, 2012).

És una artista compromesa amb el seu país, Catalunya, i es reflecteix clarament en el gruix de la seva extensa obra. Tanmateix, la seva gran qualitat artística i humana li ha permès il·lustrar qualsevol escenari, indret o personatge de tot el món i de totes les èpoques.

L'any 1991 la Generalitat de Catalunya li va donar la Creu de Sant Jordi i, l'abril del 2011, Vic li va concedir la Medalla d'Or de la ciutat. Per aquest motiu es va fer una gran exposició antològica Benvinguts al circ de la Pilarin que viatjarà per diferents ciutats.

L'any 2012 es va fer el llançament de la seva nova pàgina web www.pilarin.cat. A l'abril s'inaugurà l'exposició Pilarin 50 anys dibuixant per a tots al Palau Robert de Barcelona i al setembre, l'exposició Pilarin i Barcelona a la Sala Ciutat de l'Ajuntament de Barcelona.

Actualment està treballant en diversos projectes editorials i encàrrecs. Continua en actiu dia rere dia, amb una extensa i trepidant producció artística. També està a punt de llançar una línia de marxandatge infantil.

Pujar

"Rusiñol" que vas a França, Montserrat Cornet

13/abril/2011

Montserrat Cornet i Planells (Barcelona, 1934). Escriptora i membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, va començar a escriure i publicar a les portes dels 50, compatibilitzant la feina d'escriptora amb el seu despatx de corredora d'assegurances.

Col·labora amb revistes com Crònica, El Món, Vilassart, Els Quatre Gats. Publicà el primer llibre Entre dos estius. Més tard, el que vingué a presentar al REGICOR, "Rusiñol" que vas a França (1987) i Fill, què hi fas, a Polònia i cinc títols més (narrativa i novel·la).

L'any 1985 guanyà el primer premi de teatre amb Primavera a París, a Sitges.

Segueixen sis obres més de teatre. La penúltima, Revisió anual, s'ha representat més de 200 vegades al teatre Goya de Barcelona i a 53 pobles i ciutats de Catalunya. També s'ha estrenat La dona i Tota una senyora al Goya.

Des de fa més de 10 anys dóna conferències sobre interculturalitat i altres temes per Catalunya.

Pujar

La tele sota Franco. L'aventura de Miramar: els primers anys de TVE-Miramar, Ramon Solanes

23/abril/2010

En la diada de Sant Jordi de 2010 el Sr. Ramon Solanes, periodista, i escriptor, va estar convidat pel grup REGICOR a presentar el seu llibre La tele sota Franco. L'aventura de Miramar (Ed. ARA LLIBRES, 2009). L'autor va fer una dedicatòria en un exemplar del seu llibre a cadascun dels membres del grup.

Ramon Solanes i Pinyol (Barcelona, 1926) és periodista, amb una llarga experiència tant a la premsa escrita com a la televisió. Va ser professor a l'Escuela Oficial de Periodismo de Barcelona i també a l'Escola de Periodisme de l'Església. El 1958 va ser un dels pioners a posar en marxa el Centre de Producció de TVE a Miramar, on va ser successivament Cap de Realització, Cap de Programes i Director de la Primera i Segona Cadena. També va dirigir i realitzar programes dramàtics i de suspens com Los últimos cinco minutos, Sospecha i una adaptació de Romeu i Julieta. A finals de 1970 va demanar l'excedència de TVE per dedicar-se a la premsa escrita, primer com a director de Diario Femenino i DF, fins a convertir-lo en Mundo Diario del 1971 al 1978.

Ha estat assessor de premsa de diverses entitats i empreses, així com membre fundador i de l'equip directiu de l'agència de premsa ACI.

Pujar

Una iniciativa de